MARCEL WANDERS

Marcel Wanders is één van Nederlands bekendste designontwerpers, bekend van ontwerpen voor internationale meubelmerken en natuurlijk van zijn eigen ontwerpstudio Moooi! Creatief, origineel, uniek en gedurfd zijn kenmerken van de stijl van Marcel Wanders. Zijn ontwerpen zijn dan ook uiteenlopend en zijn niet te vangen in één stijl. Zijn missie is het creëren van liefde, passie en het laten uitkomen van dromen door middel van zijn ontwerpen.

Marcel Wanders (1963) is geboren en getogen in Boxtel en vervolgens opleidingen gaan volgen in Eindhoven, Arnhem, Maastricht en Hasselt. In Arnhem is Marcel Wanders cum laude afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem. Zijn internationale bekendheid heeft hij verworven in 1996 met de Knotted Chair.

Knotted Chair – Marcel Wanders (1997), een een macramé werk gemaakt van touw. De Knotted Chair heeft hij in samenwerking met Droog Design ontworpen en met behulp van de expertise van de TU Delft. Het ontwerp is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art in New York en hij won er de publieksprijs van de designprijs Rotterdam mee. Ook de Egg Vase van Marcel Wanders is een ontwerp uit 1998, gemaakt van porselein, waar hij bekend mee is geworden. Sindsdien heeft hij diverse internationale prijzen gewonnen en zijn, zijn ontwerpen te bezichtigen in verschillende musea’s zoals het Victoria and Albert Museum in Londen en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Merken waar hij in de loop der jaren mee samen heeft gewerkt zijn het Italiaanse designmerk Magis, het Engelse verf- en behangmerk Graham & Brown en het make-up merk Mac. Ook heeft hij al samengewerkt met een restaurant en heeft hij in 2005 een vernieuwend hotelconcept opgericht met chef Peter Lute de Lute Suites. Deze veelzijdigheid van samenwerken geven aan dat Marcel Wanders allang niet meer een meubelontwerper alleen is, maar ook een graficus, industrieel ontwerper en beeldhouder. Dat Marcel Wanders een individualist is, die een tikkeltje eigenwijs is, blijkt ook wel weer uit zijn werkwijze. Hij ontwerpt en maakt eerst de producten en vervolgens laat hij deze door geïnteresseerde op de markt brengen. Meubelmerken waar hij ontwerpen voor heeft gemaakt zijn, Magis, Flos, Rosenthal, Boffi, Cappelini en Cassina.

Moooi Design

Moooi Design (voor 2001 Wanders Wonders), is zijn eigen ontwerpstudio waar hij een springplank wil bieden aan internationaal ontwerptalent en opgericht omdat Marcel Wanders het ondernemen mistte. Binnen Moooi is Marcel Wanders tegenwoordig fulltime ‘art director’ en ontwerper en zijn Hans Lensvelt en Casper Visser, sinds 2003, verantwoordelijk voor de marketing en verkoop. Inmiddels is het Italiaanse bedrijf B&B Italia eigenaar van Moooi Design, maar Marcel Wanders is nog steeds ‘art director’, om zo het creatieve gedeelte op zich te nemen en het zakelijke gedeelte uit te besteden. Naast het merk Moooi Design heeft hij naast zijn huis ook nog Studio Marcel Wanders, waar vijf mensen werkzaam zijn en waar hij producten produceert en ontwikkeld.